Loopt het anders dan gedacht? Let it go, Let it go.

‘Let it go, let it go!’ Dit liedje uit de Disneyfilm Frozen is niet alleen bij kinderen erg populair geworden. Buiten dat het refrein catchy is en makkelijk in je hoofd blijft hangen, is ook het onderwerp iets wat voor iedereen belangrijk is, namelijk dat je soms moet leren los te laten. 

Trein

Het leven wordt regelmatig vergeleken met een trein. Iedereen zit in zijn of haar eigen trein en volgt een bepaald spoor. Mensen komen en gaan in jouw leven; ze stappen in of uit de trein. Sommige mensen zitten een tijd naast je, anderen iets verder van je af. Soms stapt iemand in bij een bepaalde halte, en stapt de volgende alweer uit. Anderen blijven zitten tot het eindstation. We vinden het soms jammer dat onze trein niet ons hele leven hetzelfde spoor blijft volgen, met dezelfde passagiers. Dat betekent namelijk dat we afscheid moeten nemen van mensen die een rol in ons leven hebben gespeeld, we moeten loslaten. En dat we moeten accepteren dat de route nét even anders wordt dan we vooraf hadden bedacht, of misschien wel compleet anders. Moeilijk, maar het kan ook weer iets heel moois teweegbrengen. 

Out of the box

De trein van mijn leven bracht mij onlangs bij Projob. Een afslag die ik niet had zien aankomen omdat het nogal out of the box bedacht was, wat door de huidige krapte in de arbeidsmarkt steeds vaker gebeurt. Toch ontstaan juist dan vaak de leukste matches. Nu ben ik heel dankbaar dat ik bij Projob werk en krijg ik de kans mij hier te ontwikkelen en te leren van mijn collega’s.
Dat mijn opleiding niet aansluit bij de baan die ik nu heb, maakt mij niet uniek. In tegendeel, steeds meer mensen vinden uiteindelijk hun geluk in een baan die niet geheel aansluit bij hun opleiding of eerdere werkervaring. Dit komt doordat bedrijven ook gedwongen worden om breder te kijken dan naar alleen werkervaring of diploma’s. Er wordt steeds meer gekeken naar wat jij als persoon kan bijdragen aan het bedrijf en of jij past bij de functie. Er wordt meer geïnvesteerd in het intern opleiden van mensen.
Wat ook meespeelt, is dat je vaak al op jonge leeftijd ‘gedwongen’ wordt om een studiekeuze te maken. Maar weet je op je zestiende al van welke baan je twintig jaar later nog steeds blij wordt? Uit cijfers van het CBS blijkt dat dit niet zo is: ruim zestig procent van de mbo’ers die in 2016 hun diploma haalden, zijn blij met de opleiding die ze gevolgd hebben. De rest zou een heel andere keuze maken als ze daar de kans voor kregen, of doet momenteel werk wat niet aansluit bij de opleiding.

Geniet van de rit

Het is dus wel duidelijk dat je de trein niet altijd kan besturen. Of nee, het kan wel, maar de vraag is of je altijd gelukkig wordt van de route die je aanvankelijk had uitgestippeld. En ondanks dat je soms dingen moet accepteren en loslaten, blijf je zelf de conducteur van de trein. Soms zal iemand je helpen de trein te besturen, maar uiteindelijk bepaal jij de route en vooral, hoe je er mee omgaat als het net even anders gaat dan gepland. Blijf altijd praten met de mensen die met jou in de trein zitten, en vooral: blijf genieten van de rit!